Hogyan maradjunk aktívak a munkanap során?

Hogyan maradjunk aktívak a munkanapon ülő munkavégzés esetén?

Kinek 2

1. Készítsünk álló vagy mozgatható munkaállomást

 

Alakítsunk ki a laptopnak egy alternatív helyet, nem az asztalnál, hanem magasabb pozícióba helyezve. Nagyjából olyan magasságra helyezzük, ahol egyenesen tudjuk tartani a nyakunkat (szemmagasságban a monitor). Néhány óra ülés után, tegyük át a magasabb polcra a laptopot és egy fél órát, vagy amíg jól esik, dolgozzunk állva, majd folytathatjuk a munkát újra ülve. A nap folyamán cserélgessük az ülő/álló pozíciókat rendszeresen.

2.  Cseréld le a széket

Ha van otthon fittball labda, érdemes rövid időre a széket felcserélni erre. A labdán való üléskor a törzsizomzatot használjuk, ami rövidtávon segíti a helyes ülést. Figyeljünk viszont arra, hogy ne egész nap, vagy hosszú órákat töltsünk a labdán, hiszen egy idő után ez kifejezetten megterhelő, illetve a fáradás miatt, itt is helytelen pozíciót vehetünk fel.

3. Telefonálás sétálva

Ha csörög a telefon, mindig álljunk fel és a szobában sétálgatva beszélgessünk. Ezzel biztosítani tudjuk, hogy mindig változtassunk a pozíciónkon, sőt egy picit át is mozgatjuk magunkat.

4.  Napi 30 perces kihívás

Állítsunk be a telefonon, vagy a naptárban egy emlékeztetőt 30 percenként. Amikor jelez az emlékeztető, álljunk fel és végezzünk el egy 2 perces átmozgató gyakorlatsort. Például álljunk a szék elé és végezzünk guggolásokat, mintha le akarnák ülni a székre. Vagy a székre támaszkodva néhány hátsófekvőtámaszt végezzünk.

Reméljük ezek a praktikus és könnyen kivitelezhető tippek segítenek elkerülni a hátfájdalmakat és hatékonyabbá teszik az otthoni munkavégzést is!

Nézzünk néhány E2 javaslatot:

 

Törzscsavarás

Kiinduló helyzet: Üljünk a székre, csípő, térd és talpak legyenek lefixált, stabil helyzetben. Billentsük alá a medencét, egyenes legyen az ágyéki szakaszi gerincív. Karok „kozák” tartásban mellkas előtt. 

 

Gyakorlat: Levegő kifújásra csavarjuk a törzset maximumra jobbra, hogy a csípő teljesen mozdulatlan maradjon. Csavarjuk vissza kiinduló helyzetbe. Ismételjük a feladatot balra, majd a további ismétléseket is oldalt váltva.

48616f36204f7bfd
070a8d4026a732ac

Macskanyújtás

Kiinduló helyzet: 

Térdelőtámaszban lépjünk karral közelebb a láb felé. 

 

Gyakorlat

Nyújtott könyök megtartásával domborítsuk a hátat maximumra, fej-nyak legyen eleresztve. Levegő kifújásra nyújtsuk a hátat. Nyújtózzunk a végpózban fejtetővel előre, keresztcsonttal hátra.

392178b5931e1406
5f799ada3ed9bad5

Törzsfeszítő izmok fellazítása SMR hengerrel

Ha van otthon henger, kiváló nyújtásokat lehet végezni.

Kiinduló helyzet

Hanyatt fekvés – az SMR henger legyen a derekad alatt. 

Gyakorlat

Emeld meg a csípőd és görgesd a hátaddal előre-hátra a hengert. Ugyanezt a gyakorlatot falnál is elvégezheted.

ccbd0741d7399be2
a2dcb0dfca644af9

Reméljük ezek a praktikus és könnyen kivitelezhető tippek segítenek elkerülni a hátfájdalmakat és hatékonyabbá teszik az otthoni munkavégzést is!