Home office: gyakorlati tippek munkaállomás beállításhoz

Home office: gyakorlati tippek megfelelő munkaállomás beállításhoz

A koronavírus miatt rengeteg irodai dolgozó kényszerült otthoni munkavégzésre, amely új kérdéseket vet fel. Hova is alakítsuk ki az új „irodánkat” és legfőképpen hogyan? Mire kell figyelnünk? Ebben segít most Miasnikov Tímea, az E-Négyzet Wellness ergonómiai szakembere.


Rengeteg olyan munkavállaló kényszerült otthoni munkavégzésre, akik erre semmilyen módon nem voltak felkészülve: nincsen megfelelő szék, asztal, világítás, hogy csak a legfontosabbakat említsük. Legtöbben a konyhaasztalnál dolgoznak, de sokan a kanapéról vagy az ágyból dolgoznak.

„Egy jó otthoni munkaállomás beállítás rengeteget segíthet a komolyabb mozgásszervi megbetegedések elkerülésében. A rossz pozíció miatt hát- és derékfájdalmon, bemerevedett nyak, görcsös, feszülő izomzat alakul ki, amely fejfájáshoz, ízületi fájdalmakhoz is vezethet.”- mondja Tímea. „Első sorban arra kell törekedünk, hogy megelőzzük a mozgásszervi megbetegedéseket, hiszen ezek kezelése, rendkívül hosszadalmas, és fájdalmas feladat. Már apró beállítások és trükkök is rengeteget segíthetnek”.

 

Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, hogy az „otthoni iroda” is ergonómikusabb legyen.

 

A helyes pozíció

 

  • Kezek, csuklók, alkar egyenes vonalban helyezkedjenek el. Ha nincs egyenes vonal, az jelentős terhelést ad a csuklóra, könyökre.
  • A vállak laza állapotban legyenek, a könyök a testhez közel helyezkedjen el.
  • A fej egyenesen előre nézzen, a nyak kiegyensúlyozott helyzetben maradjon.
  •  A hát legyen egyenes, vagy az alsó háti szakasz jól megtámasztva helyezkedjen el.
  • A csípő 90 fokos szöget zárjon be, a combok nagyjából párhuzamosak legyenek a talajjal. A térd körülbelül olyan magasságba helyezkedjen le, mint a csípő, a talp legyen a talajon vagy egy lábtámaszra helyezzük.

 

„Fontos, hogy jól állítsuk be a munkaállomásunkat, de ne felejtsük el időközönként megszakítani a munkát egy kis nyújtással, átmozgatással. 5 perc csodákat tesz, és elkerülhetjük az egész napos rossz közérzetet is.” – javasolja Tímea.

 

Tímea szerint sok pozitív hatása is lehet az otthoni munkavégzésnek, hiszen sokkal könnyebb váltogatni az ülő és álló munkavégzést.

„Pár óránként álljunk fel és helyezzük a laptopot olyan magasságra, hogy állva kényelmesen tudjunk dolgozni. Figyeljünk a csukló, alkar egyenes vonalára és szemmagasságba helyezzük a monitort. Ha már fárasztó az állás, üljünk ismét vissza. A pár perces nyújtás is könnyebben megoldható home office-ban, használjuk ki. Egy hosszabb webmeeting esetén is álljunk fel és a szobában sétálgatva hallgassuk az előadást. Ezek az apró trükkök nagyon sokat segíthetnek”.


Tímea felhívta a figyelmet a megfelelő fény beállítás fontosságára is. Az ideális a természetes fényű, jól megvilágított szoba. Ha a monitoron megcsillan a fény, vagy tükröződés van, az rendkívül elfárasztja a szemet. Ezért nagyon fontos a megfelelő irányú és erősségű fény beállítása.

A fenti tippekből igyekezzünk a lehető legtöbbet alkalmazni, hogy a karantén végre mozgásszervi problémák nélkül térhessünk vissza a normál kerékvágásba.