Fáj a derekam, hátam, nyakam! Miért nem eredményes a statikus nyújtás?

Fájdalmak, rossz tartás, mozgásszűkületek…

Igyekszünk ugyan figyelni a tartásunkra, de valahogy sosem sikerül. Miért?

Mert:

  • Sok a stressz a mindennapokban, a stresszre
    adott reakciónk pedig az izomfeszülés és a tartás megváltozása.
  • Napi tevékenységeinket egy „megszokott” módón, általában kedvezőtlenül hajtjuk végre (gondoljunk például a munkavégzés pozíciójára, a gyerek cipelésére, a házimunka végzésére stb.)
  • Régebbi vagy aktív sérülések, műtétek miatti rossz tartás.
  • Egyéb tényezők (pl. alvás pozíciója).

Mindezek viszont kialakítanak egy olyan MEGSZOKÁST, amit mi normálisnak ítélünk meg. Igen ám, DE ez eltér a valóban jó tartástól, ebből adódik, hogy a nap során (vagy akár huzamos ideig) fájdalmakat, izomfeszülést, fáradást érzünk.

Jobb esetben kicsit nyújtjuk a fájdalmas testrészt (ez a statikus nyújtás), de a hosszan tartó eredmény mégis elmarad! Miért?

  • A nyújtás aktiválja az ún.myotatic reflexet, ami a test védelmi funkcióját indítja be, ezért izomlazulást nem tud okozni.
  • A statikus nyújtásból adódó biokémai folyamatok nem tudják megváltozatni az „üzenetet”, amit a feszes izom küld az idegrendszernek. Ezért ha hosszú ideig tartjuk ki a nyújtó pozíciókat, az izom kissé relaxáltabb állapotba kerül, de nagyon gyorsan visszaáll az eredeti „méretére” és „tónusára”. Így a feszült, fájdalmas, fáradt érzés hamar visszaáll.

De akkor mi a MEGOLDÁS?

A megoldás, az úgynevezett „nyújtózkodás” jellegű kimozgató gyakorlatok végzése.

Az izom nyúlik, megfeszül, kontrakciót fejt ki, így ÚJRATANÍTJA az idegrendszert, hogy a tartós izom feszüléseket képes legyen elengedni. Csökken a tenzió, csökken a folyamatos fáradtság érzés. ezáltal javul az izomérzékelési képesség, és sokkal hatékonyabbá válik a mozgás, edzés vagy gyógytorna.

Izomkontroll workshopunk-on és egyénre szabott online terápiás lehetőségeinken megtanítjuk, milyen mozdulatokat és hogyan érdemes végezni a hosszú távon is fájdalommentes élet érdekében.