Munkahelyi ergonómiai diagnosztikai program

Tünetek kezelése vagy a fájdalom forrásának diagnosztikája?

gerincmérés box

Nem is gondolnánk, hogy régi sérülésünk, ami csak ímmel- ámmal lett rehabilitálva, pár év múlva milyen problémákat és fájdalmat tud okozni.

A probléma forrása lehet akár a gyerekkorban szerzett bokaficam, amit már rég el is felejtettünk.  Vagy okozhatja a sok ülés, és rossz tartásból adódó izom megrövidülések.

Többek között ezek is mind kiváltó okai lehetnek állandósult, hát- derék akár fejfájásunknak, nyak problémánknak, netán váll és ízületi fájdalmainknak.

Igen ám, de kérdés, hogy a tünet (ahol ténylegesen érzem a fájdalmat) vajon tényleges forrása-e a panasznak, vagy a probléma oka máshol keresendő e?!

Az esetek nagy részében a két terület bizony különböző helyen keresendő, és sajnos a csak tüneti kezelés nem elegendő a probléma megoldására.

SFMA- szeparált funkcionális mozgás elemzés

Amerikában bevett diagnosztikai eljárás az SFMA, a diszfunkciós és/vagy fájdalmas területek feltérképezésére. Rövid, hatékony felmérés alatt megállapítható, mely területek mozgás tartománya tér el a normálistól, van-e fájdalom érzet. A diszfunkciós területek pedig „addig kapnak”új mérési pontokat, míg diagnosztizálni lehet, az adott szakasz mely részében keresendő a fájdalom oka (ideg-, izomszövet, fascia, ízületi mobilitás kiesés, izom rendszer motorikus diszfunkció).

A diagnózis után, olyan korrektív rehabilitációs program állítható össze, mely figyelembe veszi az egyéni egyéb paramétereket (kor, nem, edzettségi szint, célok stb.). Így gyorsabb és könnyebb a gyógyulás, nagyobb arányban szűnnek meg a panaszok.

Az SFMA diagnosztikai felmérés céges számára is elérhető komplex ergonómiai programunkban. A munkavállalók egyéni felmérése során derítjük fel a lappangó vagy már felszínre tört problémák kiváltó okát, amelyhez megoldási programot is biztosítunk. További részleteket talál az ergonómiai programunkra kattintva.

Mindez segít, hogy ne a fájdalomra, a munkára és a mindennapi életre tudjunk koncentrálni!