2015. november 17. kedd

Ergonómiai egészségprogramok

Munkahelyi mozgásszervi felmérések és kezelések

teszt

E-Négyzet ergonómia

Professzionális mozgásfejlesztés, Magyarországon egyedülálló innovatív eszközökkel és mérésekkel

Miért is olyan fontos a munkahelyi mozgásszervrendszeri felmérés?

 • Mert ülőmunka esetén, a rossz ergonómiai beállítottságnak köszönhetően, a nyaki szakasz túlterhelődik, ami fájdalmat okoz, komoly egészségkárosító hatása lehet.
 • Mert az, aki naponta több órát ül, jobban terheli a gerincét,. A helytelen ülés esetén majdnem kétszeresen (180 százalékosan) terhelődnek a porckorongok az álláshoz képest.
 • Mert a hosszas ülőmunka hatására az alsó végtagban a vérkeringés romlik. Ez hozzájárul a visszeres láb és a trombózis kialakulásához.
 • Mert járás közben a csigolyák között a porckorongok összenyomódnak akár egy szivacs, így töltődnek fel friss vérrel és tápanyaggal. Ülőmunka esetén, a porckorongok elvesztik rugalmasságukat, ami fájdalmat okoz.
 • Mert Európában a felnőtt népesség 20-30 százaléka huzamosabb ideig tartó mozgásszervi fájdalomtól szenved, és ez az egészségügyi kiadások negyedét teszi ki.

Ez csupán néhány adat, arról, hogy mennyi probléma forrása lehet a sok ülés, a nem megfelelő terhelés.  A mai életmódunk miatt azonban elkerülhetetlen a sok ülés, ezért is ennyire fontos, hogy az ülés pozíciónk megfelelő legyen, mind a testartásunk, mind a székünk helyes beállításban legyen. 

Tudatosítással, helyes tartással, rendszeres, célzott mozgással, megelőzhetőek és vagy kezelhetőek a mozgásszervi panaszok. Egyéni munkahelyi ergonómia tanácsadással és beállítással hosszútávú egészségmegőrzésében segítünk. 

Kiemelten fontos, hogy preventíven lépjünk fel, a munkáltató és a munkavállaló közösen tegyen a komolyabb megbetegedések elkerülése ellen.

Programunk  lényege:

Pontos mérések alapján addig fejleszteni (korrigálni) résztvevőinket, amíg egészséges, jó teljesítőképességű, eredményes mozgásmintával nem rendelkeznek.

Kezelési lépések:

 1. Képalkotó eszközökkel statikus, dinamikus- mozgásszervi állapotfelmérés.
 2. Objektív mérésekkel aszimmetriák, erő, flexibilitás mérések, fájdalom okának megállapítása.
 3. Sérülés, újrasérülés kockázat elemzése.
 4. Résztvevő számára érthető, gyakorlatias visszajelzés.
 5. Azonnali E- riport készítés, mely tartalmazza a mért eredményeket kornak, nemnek megfelelő értékeléssel), otthon végezhető gyakorlatokat egyéni képességekre és célokra szabva (képekkel, intenzitással, modifikációkkal). Rehabilitációt szolgáló saját videók.

Szempontjaink:

 1. Biztonság: segítünk résztvevőinknek, hogy a leghatásosabb és biztonságosabb felmérést válassza.
 2. Validitás, megbízhatóság: standardizált, reprodukálható eredmények.
 3. Adatgyűjtés: elemzés alapján, reális, elérhető célkitűzés meghatározás. Mozgásminta fejlesztő terv a teljes funkcionalitás elérése érdekében.

Program típusaink:

Komplex mozgásszervi felmérések
Tematikus ergonómiai felmérések
Munkahely és környezet ergónómiai kockázatelemzés

Munkahelyi teljes ergonómiai felmérés és egészségfejlesztés

 

A hosszú távú egészségmegőrzés kiemelt területe az ergonómia, amelynek prevenciója a munkáltató és a munkavállaló közös érdeke. Habár a leginkább érintett mindig is a munkavállaló lesz, akinek a mindennapos fájdalommal kell megküzdenie, de ugyanúgy problémát okoz a vállalatnál is: táppénz, helyettesítések, lassuló munkafolyamatok.

Kialakult probléma esetén jelentős összegeket kell fordítani a gyógytornász, reumatológus szakemberekre. Sajnálatos tény, hogy egy európai vállalatnak átlagosan 8000 Euró / dolgozó vesztesége van amiatt, hogy az emberek fizikális és mentális frissessége csökkent. Ezen betegségek közel 40%-át a váz- és izomrendszeri megbetegedések adják.

Mi az oka a gerincproblémák kialakulásának?

A modern kor automatizációja hozta magával ezt a „speciális fájdalmat”, amely mára népbetegséggé vált: az állandó hát- és derék fájdalmakat. Ennek oka a „C” formában végzett napi 8-12 óra ülőmunka, amely abnormális terhelést ad a gerincnek. A folyamatos állás és cipelés szintén extrém terhelést ad a vázizomzatnak, bár teljesen más jellegű kezelést igényel.

Mindemellett a tartóizomzat is gyengül, mivel a napi feladataink elvégzése után nem foglalkozunk már az izmok átmozgatásával, és életmódunkból adódóan sem kell túl sok erőt kifejtenünk.

Így kialakul egy állandó elferdült nyomás különbség is a csigolyaívek között. Ami folyamatos nyomással van a csigolyák közötti porckorongokra.

Egyéb rossz tartásból adódó problémák (melyek a munka minőségre is hatással vannak):

 • Gyakori fejfájás
 • Látásromlás
 • Koncentrációs zavar
 • Állandósult hát vagy derék fájdalom

A komplex munkahelyi ergonómiai egészségfejlesztő vizsgálat elsődleges célja a prevenció. Speciális ergonómiai felméréseket végzünk a teljes testen, a céghez kitelepülve.

A váz-és izomrendszeri megbetegedéseknél leggyakrabban a fájdalom és a probléma a háton, a nyakon, a vállon és a felső végtagokon jelentkezik. Sokszor sajnos konkrét panaszt sem tudnak megfogalmazni a munkavállalók, csak egy általános fájdalom, levertség jelentkezik, amely jelentősen rontja a munkája minőségét és az életkedvét is.

A probléma kiváltó oka számtalan tényező lehet, de elsődleges okok közé tartozik a stressz, a mozgás hiánya, izomerő csökkenés, vér és nyirokkeringés lassulás, pangás.

A munkahelyi egészségfejlesztő ergonómiai programunk segítségével egyénre szabott értékelést és visszajelzést készítünk, amelynek köszönhetően a munkavállaló nemcsak megismeri a saját korlátait és erősségeit, de megoldási javaslatot is kap arra, hogy hogyan óvhatja meg egészségi állapotát.