Egészséges munkahelyet minden életkorban! Most tegyük meg az első lépéseket „cégünk egészsége” érdekében!

Európai Munkahelyi Biztonság és Egészségvédelmi Ügynökség 2016-2017. évi egészséges munkahelyek kampánya.

egészséges munkahelyAz Európai Munkahelyi Biztonság és Egészségvédelmi Ügynökség minden évben kiemel egy-egy munkahelyi egészséggel kapcsolatos témát, amelyre kampányt is készít. A kampány során hasznos anyagokat és információt osztanak meg, valamint a kampányhoz csatlakozni is lehet, akár Magyarországról is.

Az idei kampány címe az „Egészséges munkahelyet minden életkorban!” lett.

Nem véletlen, hogy ezt a témát emelte ki az ügynökség, hiszen Európa társadalma, köztük Magyarországé is, idősödik. Ennek számtalan következménye van, amely a munkáltatókra is fontos hatással van. Az idősödő munkavállalók megbecsülésére és egészségére egyre nagyobb figyelmet érdemes fordítani, nem csupán erkölcsi, de gazdasági okokból is. Egyre kevesebb ugyanis a jól képzett munkaerő, a fiatalok betanítása és tapasztalatszerzése pedig sok idő és pénz a munkáltató számára, nem is beszélve a csökkenő utánpótlásról. A nyugdíjba vonulási életkor nő, így a munkával töltött életidő valószínűleg egyre hosszabbá válik. Nagyon nem mindegy, hogy ezt a hosszú munkás időszakot hogyan töltjük el, fitten vagy fájdalmakkal, esetleg mentális problémákkal megyünk-e be mindennap dolgozni.

Az EU a megoldás kulcsát a holisztikus szemléletben látja, vagyis ne csupán 1-1 problémát emeljünk ki, hanem összefüggéseiben lássuk a problémát.

  • Megfelelő munkahelyi környezet kialakítása (ide tartozik az ergonómia, munkahelyi egészségprogramok, stressz csökkentése is).
  • Élethosszig tartó tanulás biztosítása.
  • A management hozzáállása.
  • A munka és magánélet egyensúlya.
  • Megfelelő motiváció.
  • Karrier lehetőségek.

A megfelelő fittségi, egészségügyi állapot javítja a mentális állapotot is. Számtalan nemzetközi kutatás bizonyítja, hogy az egészségügyi állapot javulásával nő a produktivitás és javul a költséghatékonyság. Ennek egyszerű oka, hogy csökken a hiányzás, valamint az egészségügyi kiadások mértéke, nő a motiváltság és alacsonyabb lesz a fluktuáció. A munkáltató motiváltabb, összeszokott és jól képzett csapattal tud így dolgozni, ami a sikeres vállalkozás alapja.

A munkahelyi egészség-megőrzési programok így igen jelentős szerepet kapnak a kivitelezés során. Nem csupán a szűrővizsgálatokra kell gondolni, hanem akár egyszerűen és költséghatékonyan megvalósítható munkahelyi életmód programokra. Ilyen lehet akár a „kötelező” átmozgató torna napközben vagy akár a munkavállalók által finanszírozott pilates óra a cégnél. Szintén nagyon jó megoldás a dolgozók „egészségügyi képzése”, amely során megtanulnak praktikus, otthon elvégezhető vagy mindennapi életbe beiktatható programokat, trükköket.

Az ismert mondás szerint:

„Ne halat adj az éhezőknek, hanem tanítsd meg horgászni”!

Ez kitűnően adaptálható a munkahelyi egészségfejlesztés területén is, hiszen a cél, hogy a munkavállaló a mindennapi életébe beépítse az „egészséget”.

Számos apró változtatás rengeteget segít egy egészségesebb munkahely kialakításában, amely a munkáltató és munkavállaló, egyre szélesebb körben felismert, közös érdeke.

 

Munkahelyi egészségfejlesztési vagy egészségmegőrző programokkal kapcsolatban munkatársaink örömmel segítenek Önnek és cégének!