A két leggyakoribb „népbetegség”

Forrás: EU-OSHA

Mai világban a rohanó életmódnak sok negatív hatása van ez egészségünket tekintve. A két legnagyobb kihívást jelentő munkahelyi egészségügyi „fenyegetés” a pszichoszociális kockázatok és az izom- és csontrendszeri rendellenességek. Mindkettő fájdalmakat, diszkomfortérzést eredményez, amely káros az egészségre, a teljesítményt is rontja, így egyéni és a vállalatot is érintő kudarcokhoz vezethet.

A két terület azonban össze is függ. A fizikailag jelentkező fájdalmak ingerültebbé tehetik a munkavállalót, így nem csak a fizikai teljesítmény romlik, hanem a szellemi is. A kimerültség, a kezeletlen stressz pedig oka lehet a fizikai állapotromlásnak is. Megfelelő óvintézkedéssel, rendszeres preventív szűréssel, egészségfelmérésekkel megelőzhetőek a komolyabb betegségek. A munkavállalók esélyt kapnak arra, hogy időben reagálhassanak, és így elejét vehető egy nagyobb baj. A munka során felmerült – akár testi, akár lelki – problémák időben orvosolhatóak.

A közösen – munkáltató és munkavállaló által – kialakított új, egészségesebb rendszer megoldást nyújthat egyéni problémákra, és arra is, hogy egy mindenki számára optimálisabb munkamenet, munkahelyi körülmények épüljenek ki. És ez nem csak az egészség szempontjából fontos, de nagy ösztönző hatást jelent, amelyből az egész vállalat csak profitálhat.

Az elégedett munkavállaló a vállalati siker egyik kulcseleme