Váz- és izomrendszeri munkahelyi megbetegedések megelőzése

Miért érdemes kiemelten figyelnünk a váz- és izomrendszeri megbetegedésekre?

Európában igen gyakoriak a váz- és izomrendszeri megbetegedések, olyannyira, hogy ezen problémák jelentik a munkához kapcsolódó leggyakoribb megbetegedést. Az EU-25-országok munkavállalóinak közel 24%-a szenved hátfájástól, és 22%-uk panaszkodik izomfájdalmakra.

Ez az arány az újabb tagállamokban még magasabb, itt az arány 36%-39% között mozog*.

A probléma megoldása közös érdek. Habár a leginkább érintett mindig is a munkavállaló lesz, akinek a mindennapos fájdalommal kell megküzdenie, de ugyanúgy problémát okoz a vállalkozásban is: táppénz, helyettesítések, lassuló munkafolyamatok.

Mik is ezek a problémák?

„A munkához kapcsolódó váz- és izomrendszeri problémák a test olyan részeinek károsodását jelentik, mint például az izmok, az ízületek, az inak, a szalagok, az idegek, a csontok, valamint a helyi keringési rendszer, melyet elsősorban a munka és a munkavégzésre szolgáló közvetlen környezet hatásai idéznek elő vagy súlyosbítanak” (Európai Munkahelyi Biztonsági és  Egészségvédelmi Ügynökség).

A fájdalom és a probléma elsősorban a háton, a nyakon, a vállon és a felső végtagokon jelentkezik, de előfordul az alsó végtagokon is. Sokszor sajnos konkrét panaszt sem tudnak megfogalmazni a munkavállalók, csak egy általános fájdalom jelentkezik, amely mind a kedvét, mind a munkatempóját jelentősen lassítja.

A probléma kiváltó oka számtalan tényező lehet, ilyenek többek között a hosszú időn át tartó, magas vagy alacsony intenzitású fizikai megterhelés, amit a stressz és a feszített tempó csak tovább erősít.

Tehát a fizikai és biomechanikai tényezők mellett a pszichoszociális és szervezeti tényezők is jelentős szerepet játszanak a fájdalom kialakulásában. Ezt az egyéni tényezők (pl túlsúly) még tovább erősíthet.

Mit tehetünk a probléma kialakulása ellen?

Az ilyen típusú betegségeket sem lehet egyetlen kampány szerű akcióval megelőzni, hanem hosszú távú és integrált módszerek bevezetésére van szükség.

Elsődleges fontosságú a munkafolyamatok átvizsgálása, átszervezése, amellyel a probléma kialakulása előzhető meg.

Mindemellett rendkívül fontos a munkavégzés alatt megterhelt terület kimozgatása és megerősítése. Ezt munkahelyi gyógytornával, gerinctornával el lehet érni. Fontos, hogy szakember állítsa össze a megfelelő programot a terhelés figyelembevételével. Cégünk ergonómiai programokat alakított ki erre a célra, ahol a gyógytornász és szakedző kollégák egyesével felmérik a munkavállalók állapotát: teljes gerinc és talpvizsgálattal. A terhelés figyelembevételével kialakítják a gyógytorna programot, amelyet nemcsak megmutatnak, de meg is tanítanak a kollégáknak, így bármikor egyénileg is megfelelően tudják átmozgatni a fájdalmas területeket.

Forrás: http://ew2007.osha.europa.eu

*Európai Alapítvány az Élet- és Munkakörülmények Javításáért, „Fourth European working conditions survey” (Negyedik európai felmérés a munkakörülményekről), 2005.