Ülőmunka, stressz és gerincproblémák

Az egész napos ülőmunka, az állandó hajlított ún. „C” tartás, elve extrém terhelés a hát- és mellizomzat számára. Alapvetően az emberi test és izomzat nem erre a túl urbanizált világra lett kitalálva. Fontos a mozgás, az állás, a járás, az egyenes és akár nyújtott vagy hátra nyújtott testhelyzetek gyakorlása is.

Csak ha megfigyeljük egy napunkat (munka, autó, lift, de még a fogmosás is), minimum 90%-ot hajlított testhelyzetben töltünk. Ez eleve a hátizomzat gyengülését, a mellizomzat szűkebb mozgástartományát idézi elő. Hosszú távon nem törődve ezzel a problémával súlyosbodhat a tünet együttes, a gerinc háti szakaásznak íve ún. laposodik, ami már komoly hát- és akár derékfájdalommal is járhat. Nem csoda, hogy a nap végére elviselhetetlenül fáj a hátunk ás a derekunk, vagy a nyakunkban érezzük a görcsöt.

Az általános stresszre szinte normális élettani reakció az adrenalin szint emelkedése és ezáltal a szervezet felkészítése „harcolj, vagy menekülj!”. Így aztán a hátizomzat megfeszül, a csuklyás izom pattanásig feszül, és mi ezt észre sem vesszük, csak a nap vége felé iszonyú fájdalmat, fáradtságot és koncentráció zavart észlehetünk.

Itt jön el az a pont, hogy azonnal ki kellene nyújtani a hátizmainkat, és sokat tudnánk enyhíteni fokozódó kínjainkon.

Speciális ergonómiai méréseink alapján, egyénre szabott nyújtó programot állítunk össze. A programot megmutatjuk, megtanítjuk a kollégáknak, így akár otthon vagy az irodában önállóan végezhető gyakorlatokat tanulnak meg, amellyel hosszútávon garantálható a jó tartás, a hátfájdalom nélküli élet és a hatékonyabb munkavégzés. Ez a  mozgásprogram is segít a stressz kezelésében, ami a kiegyensúlyozott közérzet alapvető feltétele.

Ha Ön is szeretne ergonómiai méréseket kollégái számára, kérje egyéni ajánlatunkat!