Munkahelyi egészségnap a Rossmannál

Egy egészségtudatos cég

Munkahelyi egészségnap a Rossmannál

egészségnap Rossmann

Az utóbbi években hazánkban is egyre hangsúlyosabbá válik a cégek életében az egészségtudatosság. A munkavállalók nagy többsége igényli és értékeli, ha a cége odafigyel az egészségügyi állapotára, a betegségek, fájdalmak megelőzésére.

Az egészségtudatos cégek éves egészségprogramokat vagy rendszeres egészségnapokat szerveznek a dolgozók számára, ahol különböző témakörökben vizsgálatokon, tanácsadáson, előadásokon vagy gyakorlati foglalkozásokon vehetnek részt a munkavállalók.

Igen ám, de mitől lesz sikeres és eredményes egy ilyen program?

Ebben a kérdésben segít riportunk, amelyet egy egészségtudatos cég, a Rossmann Magyarország Kft. HR vezetőjével, Gigler Anitával készítettünk, sikeres egészségnapjukról.

Miért fontos az Önök számára a munkavállalók egészsége?

Első sorban azért, mert egy egészséges munkavállaló tud csak jól teljesíteni, jókedvűen bejönni dolgozni. Végül is az időnk jó részét a munkahelyen töltjük, és egyáltalán nem mindegy, hogy milyen állapotban.

Ugyanakkor hiszünk abban is, hogy a munkatársakkal való törődés megtérül: ha úgy érzik fontosak számunkra, minden bizonnyal elkötelezettebbek lesznek cégünk felé, így hosszú távon számíthatunk rájuk.

Mely programok voltak a legnépszerűbbek?

Kétségkívül a melanoma szűrés volt a legnépszerűbb a programok közül, mert a legtöbben csak akkor megyünk orvoshoz, ha panaszunk van, az éves ellenőrzéseket pedig rendszerint halogatjuk. Örülök, hogy tudtuk biztosítani a kollégáknak ezt a szűrést, és spórolni nekik egy kis időt a szabadidejükhöz.

Gyorsan beteltek az időpontok a szívstressz-mérésre és az allergia vizsgálatra is. A mozgásszervi szűrésre ugyan az utolsó pillanatig voltak még szabad helyek, de az első tájékoztató után, ahol a szakemberek elmondták, mi minden derülhet ki egy ilyen mérésből, gyorsan beteltek az időpontok.

A mozgásszervi megbetegedések kiemelt kockázatot jelentenek az ülőmunka esetén. Hogyan lehet hatékonyan segíteni ezen a területen?

Az egészségnapot megvalósító partnerünk, az E-Négyzet, a munkahelyi ergonómiára és mozgásszervi megbetegedések megelőzésére egy átfogó és új megközelítésen alapuló programot dolgozott ki, amely komplex egészében méri fel a kollégákat, majd a feltárt rizikókra egyéni mozgásprogramot biztosít.

Az első hallásra talán nem olyan csábító szűrés utáni eredmények azonban még napokig foglalkoztatták a munkatársainkat. Ahogy hallottam, sokan elgondolkodtak azon, mit lenne érdemes változtatniuk az életmódjukon, hogy hosszú távon egészségesek és mozgékonyak maradjanak.

Egy elismert sportszakembert is elhívtunk, hogy tartson előadást a mozgás fontosságáról, és a helyes táplálkozásról.

Azt reméltük, hogy egy ismert személyiség, és sportember szavai elég hitelesek lesznek ahhoz, hogy hatást gyakoroljanak a kollégákra.

Nyilvánvalóan nem tudunk lépéseket tenni a kollégák helyett, de fontos, hogy segítsünk őket információkhoz jutni annak érdekében, hogy változtatni tudjanak az életmódjukon, ha szeretnének. Segítséget jelenthet a kollégák számára az is, hogy közel egy éve van vibrációs platformunk is, amit a központi dolgozók munkaidőben használhatnak. Így ha közös sportolást nem is tudunk szervezni, ez a lehetőség segíthet a fittség megtartásában.

 

Mi volt az egészségnap célja és hogyan sikerült ezt teljesíteni?

A rendezvény egyik célja az, hogy a szűrésekkel segítsük az egészségmegőrzést, a másik pedig, hogy olyan információkat adjunk a kollégáknak, melyek segítik őket az egészségesebb életmód kialakításában.

Azt fogalmaztuk meg, hogy ha csak egy-két kolléga kezd egy kicsit tudatosabban élni, változtatni a táplálkozási szokásain, elkezd mozogni, vagy rendszeres elmegy szűrésekre, már megérte.

 

Mi volt a munkavállalók reakciója az egészségnap gondolatára?

Első alkalommal is nagy volt az érdeklődés és a lelkesedés, harcok folytak a szűrésekre való jelentkezésekért. 2016-ban, a második egészségnapunkon pedig már konkrét igényeket kaptunk, mit szeretnének legközelebb.

Azt gondolom, nagy igény van az ilyen programokra, hiszen mindaddig sokadik az egészség a sorban, amíg nem jelentkezik valamilyen probléma. Ha viszont van lehetőség az egészséggel foglalkozni, mindenkit érdekel, akár csak kíváncsiságból is, milyen eredményeket kap.

Milyen visszajelzések érkeztek az egészségnapot követően?

Egyrészt, ahogy említettem, jönnek az igények a következő egészségnaphoz. Másrészt még napokig ez volt a beszédtéma a kollégák között, tehát mindenkit foglalkoztattak az eredmények.

A konkrét visszajelzések alapján nagyra értékelték a munkatársaink, hogy áldoz erre a cég időt és pénzt.

Hogyan érdemes hozzákezdeni egy egészségnap megszervezéséhez?

Ha valaki először szervez ilyen programot, biztosan beleesik abba a csapdába, hogy minden szeretne egyszerre – első alkalommal ezt mi is elkövettük.

Azt tanácsolnám másoknak, hogy érdemes valamilyen célt kitűzni, és a köré szervezni a rendezvényt, hiszen a kevesebb sokszor több.

Tapasztaltunk szerint, nagyobb az érdeklődés a szűrések, mint az előadások iránt, de egy-két neves előadóval oda lehet vonzani a figyelmet, és meg lehet erősíteni egy-egy téma fontosságát.

 

Miasnikov Tímea, az E-Négyzet szakmai vezetőjének tapasztalatait is kérdeztük a Rossmann egészségnapról.

Idén már a második Rossmann egészségnapot volt szerencsénk megszervezni, amely hatalmas megtiszteltetés számunkra. Mindig nagy öröm, ha olyan lelkes csapattal kerülünk kapcsolatba, mint a Rossmann Magyarország dolgozói. A kollégák rendkívül nyitottak és érdeklődőek voltak. Rengetegen visszajelzést kaptunk arról, hogy mennyire hasznosak számukra ezek a programok. A komplex ergonómiai felmérésünk hatalmas siker volt, már a tanácsadás alatt jelezték a résztvevők, hogy szeretnék folytatni a programot, visszamérni az eredményeket és a további fejlesztéshez is újabb segítséget kapni.

 

Ha Önt és cégét is érdekli a munkahelyi egészségnap lehetősége, lépjen velünk kapcsolatba és segítünk megtalálni a cégének legmegfelelőbb programot!