Miért fontos a munkahelyi egészségfejlesztés?

Miért fontos a munkahelyi egészségfejlesztés?

„Az egészség nem minden, de egészség nélkül minden semmi.”(Schopenhauer [1788–1860], német filozófus)

Schopenhauer nem az egyetlen, aki felismerte, hogy az egészség érték. Öt európaiból négy azt mondja, hogy életminőségéhez a jó egészség elengedhetetlen.

Tény, hogy bármilyen betegség, főleg a krónikus betegségek  jelentősen befolyásolják az életminőséget és a munkavégzést is. Pedig számtalan probléma, megbetegedés megelőzhető, kockázatuk csökkenthető egészséges életmóddal, táplálkozással, vagy megfelelő fizikai aktivitással.

A munkahelyek sok betegség melegágyát jelentik. Elég csak a folyamatos görnyedésre, helytelen ülésre vagy a stresszes környezetre gondolnunk, és ekkor még nem is beszéltünk a többi gócpontokról.

Az utóbbi években már ismertté vált a munkahelyi stressz nem kívánatos hatása a egészségre.  Éppen emiatt az Európai Ügynökség készíttetett egy jelentést, amely áttekinti a stressz természetét, okait, kiterjedését és kezelését. A munka‐környezetre koncentrálva kiterjed mind az egyes dolgozókra, mind pedig a munkahelyre, a stresszkezelésnek egy „üzleti esetét” adva meg. A jelentés gyakorlati megközelítést javasol a munkahelyi stressz megoldására, és kiemel több olyan területet, ahol kutatás szükséges a munkával kapcsolatos stresszkezelési képességünk növeléséhez.

A jelentésből kiderül, hogy a munkával kapcsolatos stressz, több millió európai dolgozót érint, minden foglalkozási ágazatban. Például, az Európai Alapítvány 1996‐os, a Munkakörülmények Felmérése az Európai Unióban c. munkája szerint a dolgozók 28%‐a számolt be stresszel kapcsolatos egészségügyi problémáról (pl.: a hátfájás mögött a stressz második leggyakrabban említett a probléma).

Ez azt jelenti, hogy minden évben körülbelül 41 millió európai dolgozót érint a munkával kapcsolatos stressz, és ez sok millió elveszített munkanapot fog jelenteni (a munkával kapcsolatos egészségi okok miatt EU‐szerte körülbelül 600 millió munkanap veszik el évente). Ez jelentős aggodalomra adhat okot és kihívás, nemcsak az egyes dolgozók egészségére gyakorolt hatása, hanem a vállalkozások költségei és a rájuk gyakorolt gazdasági hatás, valamint az európai országokban a szociális költségek miatt is. (Forrás és bővebb információ: http://agency.osha.eu.int/publications/reports/stress/)

 Mit jelent a munkahelyi egészségfejlesztés?

A munkahelyi egészségfejlesztés a munkáltatók, a munkavállalók és a társadalom közös erőfeszítése, amelynek célja az emberek egészségének és jólétének javítása a munkahelyen.

A hatékony munkahelyi egészségfejlesztéshez több színtérre érdemes összpontosítani. Ha nem is tudjuk egyszerre megvalósítani valamennyi lépést, de egy-egy egészségprogram indításával sokat tehetünk a munkavállalók egészsége és motiváltsága érdekében.

Példák munkahelyi egészségfejlesztési programokra:

  • Munkahelyi egészségterv készítése, amelyben a környezeti problémákat és a munkavállalók igényeit is felmérjük. Cégünk munkahelyi egészségtervek szakmai magvalósításával is foglalkozik.
  • Egészségfelmérés, egyéni életmód tanácsadási program
  • Sportversenyek, rendszeres testmozgási programok vagy céges sportnap szervezése
  • Családi sportnap szervezése, amellyel család-munkahely feszültségek is enyhíthetőek.
  • Lelki problémák kezelése, lelki egészség megőrzése, mentális jól lét biztosítása stresszkezelési programokkal
  • Egészséges táplálkozás, eneregia-egyensúly fenntartásának bemutatása
  • Táplálkozási tanácsadás
  • Ergonómiai felmérés, gerinc állapot felmérése, gyógytornász szaktanácsadás
  • Környezeti lehetőségek biztosítása, pl megfelelő bútorzat, világítás stb.

Számtalan apró lépéssel jobbá tehetjük a munkahelyi környezetet, a munkavállalókat pedig kiegyensúlyozottabbá, energikusabbá és hatékonyabbá.

 

E-Négyzet Wellness Team