Munkahelyi egészség – tények az egészségfejlesztési programok hatékonyságáról

Egészségfejlesztési programok hatékonysága

Az úgynevezett ESENER-felmérés a munkával kapcsolatos megbetegedések vizsgálatánál kimutatta, hogy a munkával kapcsolatos stressz már szinte a teljes európai lakosságot érinti.

A megkérdezettek 80%-a szerint a következő 5 évben tovább fog növekedni a munkával kapcsolatos stressz, míg a menedzserek 79%-a szerint a munkahelyi stressz már problémát jelent a vállalatnál és ugyanannyira jelentős probléma, mint a munkahelyi balesetek.

A munkahelyi stressz nem csupán lelki, hanem fizikai problémákat, megbetegedéseket is jelent. A szív- és érrendszeri problémák mellett, az ergonómiai, gerinctáji megbetegedések is ide tartoznak, hiszen a feszül helyzet, feszült testtartást okoz, amely magával vonja a háti megbetegedéseket.

A kutatás tényei, eredményei:

 A WHO szerint a munkahelyi stressz és a túlterheltség okozta depresszió válik 2030-ra a legfőbb betegség okává, így ez a 21. század egyik legnagyobb egészségügyi kihívása. A vállalatok, cégek életében egyre több problémát fog okozni az egészség, pontosabban annak hiánya, hiszen mind a hatékonyság csökkenni fog, mind a betegséggel összefüggő költségek nőni fognak. A táppénz a munkáltatónak és a munkavállalónak is plusz tehet: nagyobb kiadás a cégnek, kevesebb bevétel az alkalmazottnak. Éppen ezért a vállalat és a munkavállaló közös érdeke az egészség fejlesztése.

Egyre több vállalat ismerte fel annak szükségességét és költséghatékonyságát, hogy pénzt szánjon alkalmazottainak egészségére.

A felmérés szerint munkahelyi egészségfejlesztő programokkal a következő javulás érhető el:

  • közel 27%-kal csökken a betegszabadságok száma,
  • 26%-kal az egészségügyi ellátás összege,
  • 32%-kal a munkavállalók kártérítési és a fogyatékos gondozási költségek,
  • a költség-haszon arány pedig közel 6%-kal.

Más amerikai tanulmányok szerint minden, munkahelyi egészségfejlesztésbe fektetett dollár, 3.48 dollár orvosi költségmegtakarítást jelent, valamint 5.82 dollár megtakarítást az alkalmazottak távolmaradásának csökkenésével.

Az ilyen programok növelik a munkahelyen az eredményességet, javítják a munkavállalók közérzetét és hatékonyságát, általuk csökken a depresszióra és szorongásra való hajlam a munkavállalók körében, kisebb a kiégés kockázata.

A munkahelyi egészségfejlesztő programokat az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában a vállalatok beépítették működésükbe, hiszen általa drasztikusan csökken a betegszabadságok száma és az egészségügyi ellátás összege, növekszik a munkavállalók hatékonysága. A munkavállalók pedig egészségesebbek, mind lelkileg és testileg.

A Magyarország működő vállalatok is egyre fontosabbnak tartják az egészségfejlesztési programokat, de még nem vált természetessé a munkavállalók egészségének ápolása.

Az E-Négyzet egészségprogramjai többféle területre és kivitelezésre kínálnak programokat. Egészségfelmérés mellett, egyénre szabott tanácsadással és programmal segítjük a minőségi élet hosszú távú megőrzését.

 

Forrás: Patika Magazin, OSHA portál.