Munkahelyi derékfájdalom

Deréktáji fájdalmak, megbetegedések

A hát- és derékfájdalom sajnos ma már szinte mindennapossá vált a munkavállalók között. Ennek számos oka van, mind fizikai, mind munkahelyi ergonómiai, de pszichoszociális faktor is szerepet játszik.

A deréktáji megbetegedések elterjedése miatt az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség tanulmányt készített a problémáról. Kiderült, hogy az emberek 60%-90%-a közötti része szenved élete során a valamilyen deréktáji megbetegedéstől, és bármely adott időpontban az emberek 15% és 42% közötti része szenved éppen (függően a vizsgált populációtól és a hátfájás alkalmazott meghatározásától) deréktáji fájdalomtól. A tanulmányból kiderül, hogy az európai dolgozók 30%-a szenved hátfájástól, mely vezeti a bejelentett valamennyi munkával kapcsolatos megbetegedés listáját.

A legtöbb esetben a deréktáji fájdalomból eredő betegségekből teljesen felépülnek, pontosabban 60-70%- uk épül fel 6 héten belül, 70-90%-uk pedig 12 héten belül. Ez hatalmas mértékű munkából valókieső időt jelent!

Sajnos a deréktáji megbetegedések kiújulási aránya nagyon magas. Az egy éven belüli kiújulási arány 20% és 44% között mozog, és a teljes élet során akár 85%-os kiújulásról is beszámoltak. Ha valaki egyszer megsérült, vagy kialakult nála deréktáji megbetegedés, akkor sokkal valószínűbb, hogy újra sérül.

A deréktáji megbetegedések szinte minden iparágban gyakoriak, de kiemelten sok bizonyos foglalkozásokban, úgy, mint például a mezőgazdasági dolgozók, gépkocsivezetők, építkezéseken dolgozók.

Mennyibe kerül ez a rengeteg kiesés?

Sajnos pontos adatok nem állnak rendelkezésünkre, de a tagországok becslései szerint valamennyi munkával kapcsolatos megbetegedés gazdasági költségei a Bruttó Nemzeti Össztermék 2,6 és 3,8%-a.

Azonban ez a szám vélhetőleg magasabb lehet, mivel a valódi társadalmi költségeket nehéz megbecsülni.

Melyek a deréktáji megbetegedések?

Ide tartoznak a porckorong problémák, például a sérv és csigolyatest elmozdulása, izom- és lágyszövet sérülései.

Az epidemiológiai vizsgálatokból kiderült, hogy a természetes öregedési folyamat és mozgásszegény életmód mellett a munkahelyi ergonómiai tényezők járulnak hozzá a deréktáji megbetegedésekhez. A rossz ergonómiai munkatényezők növelik a hátra nehezedő terhelést vagy igénybevételt. Ez sok helyzetből következhet, például emelés, fordulás, hajolás, kényelmetlen mozdulatok, nyújtózkodás és statikus testhelyzetek. A feladatok között megtalálható a fizikai munka, kézi tehermozgatás és járművezetés (ahol a teljes testet érő rezgés közismerten szintén hozzájáruló tényező).

Felderítés, megelőzés

A csigolyák közötti porckorongokkal kapcsolatos problémák kideríthetőek röntgennel, vagy képalkotó eljárással, egyéb rendellenességek, mint például az izom- vagy lágyszövet sérülések gyakran nem deríthetőek ki ily módon.

Cégünk, az E-Négyzet, egy speciális ergonómiai felmérést dolgozott ki, amellyel az izomzatot, az ízületeket és a terhelési is vizsgáljuk. Ily módon felmérhető a test teljes ergonómiája, kiszűrhetők az esetleges kockázatok vagy a már kialakult problémák.

Az ergonómiai felmérés nem áll meg itt, nem csupán a problémákat tárjuk fel, hanem megoldást is javaslunk. Egyéni programot dolgozunk ki, rehabilitációval, amely akár otthon is elvégezhető. Így a munkavállalók sokat tehetnek a probléma megoldása érdekében.

Megelőzési stratégiák

Egyre elterjedtebb a felismerés, hogy integrált módszereket kell alkalmazni, vagyis munkahelyi ergonómiát és egészségügyi tényezőket egyszerre kell javítani a hosszú távú eredmény érdekében.

Az ergonómiai beavatkozások „holisztikus” vagy rendszer megközelítésen alapulnak, mely a dolgozón kívül figyelembe veszi a felszerelés hatását, a munkakörnyezetet, és a munkaszervezést is.

A fő megelőzési stratégiák:

  • elsődleges megelőzés (az előidéző okok kiküszöbölése),
  • másodlagos megelőzés (kezelés)
  • harmadlagos megelőzés (rehabilitáció)

Szakértői vélemény szerint, együttesen kell alkalmazni a fentieket, valószínűtlen, hogy a képzés önmagában hatékony lesz, ha a munkahelyi ergonómiai tényezők rosszak maradnak, és a munkavállaló nem vesz részt a rehabilitációban.

 Forrás: Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség, Deréktáji munkával kapcsolatos megbetegedései tanulmány. http://osha.europa.eu/

 Cégünk speciális munkahelyi egészségfejlesztési és ergonómiai programjai segítenek a munkahelyi egészség hosszú távú megőrzésében.

Az Ön cége számára is örömmel összeállítunk ergonómiai programot, felmérést.

 

E-Négyzet Team