Hol a legjobb és hol a legrosszabb ülni home office idején? Nézzük meg a testtartás alapján!

Amikor az irodában vagyunk, általában adott, hogy az asztalunknál dolgozunk. De otthon egész más a helyzet! Sokszor az étkezőasztal, a kanapé, az ágy, a terasz, a föld vagy a vasalódeszka lesz az új „irodánk”. Kreatív ötletekből nincs hiány!

Egy idő után észre fogjuk venni, hogy ezek a kreatív vagy kényszeres megoldások, nem egyelő mértékben terhelnek bennünket, és a rossz tartások mozgásszervi problémákat okozhatnak. A helyes ülőpozíció kialakítása nagyon fontos, de ezzel még csak a felét tettük meg annak, amit tehetünk. Lényeges, hogy mozogjunk rendszeresen: óránként legalább kétszer álljunk fel és sétáljunk el a konyhába vagy sétálva intézzük el a telefonhívásokat. Persze a legjobb az lenne, ha az ülő és álló munkavégzést tudnánk variálni, és néhány óra ülés után, állva próbáljunk meg dolgozni egy kicsit.

Összeszedtük a tipikus otthoni „munkaállomásokat” és testtartás szempontjából elemeztük ezeket:

  1. Étkezőasztal: az étkező széke közel sem olyan kényelmes, mint egy ergonómikusan kialakított dolgozószék, viszont valószínűleg a lakásunkban még mindig ez áll a legközelebb ehhez. Egyenes háttámla, mindkét láb a padlón, megfelelő pozíciót biztosítanak. Fontos viszont az asztal magassága is, hiszen ez jelentősen befolyásol. Ha érezzük, hogy előre dőlünk gépelés közben, valószínűleg túl alacsonyan van a laptop, tegyünk alá egy könyvet vagy egy dobozt.
  2. Zsámoly vagy támla nélküli szék: ha nincs támlás székünk, akkor a második legjobb megoldás a támla nélküli szék. Előnye, hogy rövidtávon aktiválódik a törzsizomzat, viszont figyelni kell, mert hosszútávon az S alakú tartásunk, C alakúvá válik és a törzsünk előre fog dőlni. Fontos, hogy egyenesen tartsuk a hátunkat és húzzuk le a vállunkat, a csípő 90 fokos szögben maradjon, hogy elkerüljük a fájdalmat.
  3. Padló: a padlón szinte lehetetlen helyes tartással dolgozni. Ha a laptop az ölünkben van, a fej előre dől, a hát begörbül, a mellkas és a vállak beesnek. Ha mégis a földre kényszerülnénk, helyezzük a laptopunkat egy dohányzóasztalra, így kiegyenesedik a testtartásunk.
  4. A kanapé: hosszútávon az egyik legrosszabb hely, ahol dolgozhatunk, ugyanis a kanapén összeesik a testtartásunk és izomfeszülés alakul ki.
  5. Az ágy: a legfontosabb alapszabály az otthoni munkavégzésnél, hogy keljünk ki az ágyból! Még ha kényelmesnek is tűnik, nem segíti elő a megfelelő ülő testtartást. Az ágyat hagyjuk meg magunknak alvásra, pihenésre, ne legyen ez az új „munkahelyünk!

Reméljük, sikerült pár hasznos tippet adnunk az otthoni iroda kialakításához!